DALIS EĞİTİMLERİ

     Su altı dünyasının eşsiz güzelliklerini bizim ile paylaşmaya sizi davet ediyoruz.Kendinize bir iyilik yaparak biraz zaman ayırın sessiz dünyayı keşfe beraberce çıkalım.

     Scuba Dalıcı eğitimleri teorik ve pratik olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilir. Eğitmenlerimiz, teorik eğitimleri, son teknoloji uzaktan öğrenim sistemi ile evinizde alabilme imkanı sunmaktadırlar. Bu sistemden yararlanmak için lütfen bizimle iletişime geçin. Eğitimlerimiz denizde yapılmaktadır.

     1 Yıldız Dalıcı Sertifika Düzeyinin Tarifi : Eğitimi başarı ile tamamlayarak bir yıldız dalıcı kimliği almaya hak kazanan dalıcı, dalış ile ilgili teorik konularda bilgilenmiş, dalış donanımlarının hepsini uygun olarak kuşanıp çıkarabilen, bunları sualtında doğru olarak kullanıp dalabilen ve yanında en az üç yıldız dalıcı ya da bir dalış eğitmeni ile açık deniz dalışları yapmaya hazır dalıcı haline gelmiş olur. Bir yıldız dalıcının dalış derinliği sınırı ise 18 metredir. Gece dalışı yapamaz.

     1 Yıldız Dalıcı Katılım Şartları: 1 yıldız eğitim programına katılmak için yüzme bilmek, en az ilkokul mezunu olmak ve 14 yaşını doldurmuş olmak gerekir. 18 yaşını doldurmamış adaylar için veli izin belgesi alınacaktır (bu yazının bir örneği federasyonumuz web sitesinde yer almaktadır). Aletli dalış yapmanızda sakınca olmadığına dair sağlık bildirim formu tarafınızdan doldurularak (18 yaşından küçük adaylarda veli tarafından doldurulacaktır) eğitim dosyanıza konacaktır (bu belgenin bir örneği federasyonumuz web sitesinde yer almaktadır). Gerekli hallerde doktor raporu istenecektir.

Kursun Hedefi

İdari ders Cmas’ın tanımı ve belge seviyelerini,
Dalış malzemelerinin neler olduğu ve nasıl kullanılacağını,
Sualtında el işaretleriyle nasıl haberleşeceğinizi,
Duyularınızın derinlikten nasıl etkilenebileceğini,
Uyulması gereken basit kuralları,
Basıncın vücudunuz ve malzemeleriniz üzerindeki etkilerini,
Basınç altında solunan gazların vücudunuz üzerindeki etkilerini,
Güvenli bir dalış yapabilmek için dalışınızı nasıl planlamanız gerektiğini,
Acil durumlarda kendinizi ve dalış arkadaşlarınızı nasıl kurtaracağınızı,
Öğrenmiş olacaksınız.

2 Yıldız Dalıcı Sertifika Düzeyinin Tarifi :

     Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan 1 yıldız sertifika eğitimi ve belge almış olmalıdır. Açık deniz dalış deneyimi olan dalıcı ve yanında en az iki yıldız dalıcı ile birlikte en çok 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilen dalıcıdır. Dalış eğitmeni eşliğinde eğitim amacıyla en çok 42 metre derinliğe kadar dalış yapabilir. Gece dalışı yapabilir.

2 Yıldız Dalıcı Katılım Şartları:

15 yaşını doldurmuş olmak ( 18 yaşından küçükler için velisinin onayı gerekir )
Sağlıklı olmak ve donanımlı dalışa sağlık açısından engel bir durumu bulunmadığına ilişkin bildirimi imzalamak ( 18 yaşından küçükler için velisinin onayı gerekir ),
Bir yıldız dalıcı ya da Federasyonca denkliği onaylanmış eşdeğer bir belgesi olmak,
Bir yıldız dalıcı belgesini aldıktan sonra en az 20 onaylı dalış yapmış olmak ve bunu dalış kayıt defteri ile belgelemek
En az ilköğretim diplomasına sahip olmak.

Kursun Hedefi

Giriş
Dalış Hastalıkları
İlkyardım ve Kurtarma
Hava Hesapları
Nitrojen Emilimi
Derin Dalış / Gece Dalışı
Dekompresyon Tabloları
Dalış Planlaması ve Organizasyonu
Sualtı Navigasyonu

3 Yıldız Dalıcı Sertifika Düzeyinin Tarifi :

     Üç yıldız dalıcı Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim ve belge almış olmalıdır. Yine üç yıldız dalıcı her düzeyde dalıcılara sualtında önderlik yapabilecek beceri ve deneyime sahip olan dalıcıdır. Önderlik yaptığı dalıcıların güvenli dalış kurallarına uygun dalış yapmalarını sağlamakla yükümlüdür. Sualtı kurtarma ve ilkyardım konularında gerekli eğitimi almıştır ve uygulayabilir. Görevli olduğu durumlarda dalışla ilgili kural dışı davranışlarda bulunanları uyarmaya ve gerekirse dalıştan alıkoymaya yetkilidir. Önderliğini yaptığı dalıcıların güvenliğinden birinci derecede sorumludur. En çok 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilir ve yaptırabilir. Dalış eğitmeni eşliğinde ve eğitim amacıyla en çok 42 metreye kadar dalış yapabilir.

3 Yıldız Dalıcı Katılım Şartları:

18 yaşını doldurmuş olmak
Sağlıklı olmak ve donanımlı dalışa sağlık açısından engel bir durumu bulunmadığına ilişkin bildirimi imzalamak
İki yıldız dalıcı ya da Federasyonca denkliği onaylanmış eşdeğer bir belgesi olmak
İki yıldız dalıcı belgesini aldıktan sonra en az 50 onaylı dalış yapmış olmak ve bunu dalış kayıt defteri ile belgelemek
En az ilköğretim diplomasına sahip olmak, En az iki uzmanlık belgesine sahip olmak.

CMAS 1-2-3 YILDIZ EĞİTİM PROGRAMLARI KATILIM ŞARTLARI VE DETAYLARI

1 Yıldız Dalıcı Eğitim Programı

     TSSF Bir yıldız dalıcı eğitim programı teorik ve pratik eğitimler başlıkları altında toplanır. Teorik eğitimler dalıcının dalış ile ilgili teorik bilgi kazanmasını, pratik eğitimlerde bu bilgileri pratik uygulamalara aktarabilmesini amaçlar. Teorik eğitimler 12 dersten ve eğitmenin tercihine bırakılmış ek bir dersten oluşur.Pratik sualtı çalışmalarınızda ise sizlere dalış eğitimleriniz esnasında sualtında kullanılacak haberleşme işaretleri, malzemeyi nasıl kuşanacağınız, suya giriş teknikleri, sualtına alçalma teknikleri, nefes alırken nelere dikkat edeceğiniz, yüzerlilik dengeleyici donanımlarınızı nasıl kullanacağınız, nefes almanızı sağlayan regülatörü ağzınızdan nasıl çıkarıp tekrar alabileceğiniz, arkadaşınız ile havanızı nasıl paylaşabileceğiniz, maskenize su girdiğinde nasıl boşaltabileceğiniz ve sualtında nasıl çıkarıp takabileceğiniz, paletinizi nasıl daha doğru kullanabileceğiniz, sualtı ve su üstünde bağımsız aletli dalış donanımınızı ve ağırlık kemerinizi nasıl çıkarıp tekrar kuşanabileceğiniz, basit ilkyardım ve kurtarma becerileri ve dalış teknesinde nelere dikkat edeceğinizin yanı sıra aynı zamanda da sualtında çevreyi ve kendinizi kollama ile ilgili kapsamlı çalışmalar yaptırılacaktır. Pratik sualtı becerileri sizlere sığ su çalışmaları ve toplam 5 deniz dalışı ile öğretilecektir.

Katılım Şartları:

     1 yıldız eğitim programına katılmak için yüzme bilmek, en az ilkokul mezunu olmak ve 14 yaşını doldurmuş olmak gerekir. 18 yaşını doldurmamış adaylar için veli izin belgesi alınacaktır (bu yazının bir örneği federasyonumuz web sitesinde yer almaktadır). Aletli dalış yapmanızda sakınca olmadığına dair sağlık bildirim formu tarafınızdan doldurularak (18 yaşından küçük adaylarda veli tarafından doldurulacaktır) eğitim dosyanıza konacaktır (bu belgenin bir örneği federasyonumuz web sitesinde yer almaktadır). Gerekli hallerde doktor raporu istenecektir.

Dalışa Engel Sağlık Durumları:

     Birçok sportif aktivitede olduğu gibi sualtı aktivitesini de gerçekleştirebilmek için bir takım sağlık ön koşullarının sağlanmış olması gerekir. Her ne kadar dalıcı olabilme ön koşullarından biri sağlık bildirim formunu doldurmanız ve gerekli durumlarda doktor tarafından verilecek dalış yapabilir şeklinde bir sağlık raporu almanız olsa da bizlerin dalış hayatımız boyunca sualtı ile yakından ilgili rahatsızlıkları biliyor ve bunlarla ilgili gerekli önlemleri alabiliyor olmamız gerekir.Doktor kontrollerine gerek duyulacak ve/veya dalışa engel olabilecek rahatsızlıklara örnek olarak, kalp krizi, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, epilepsi, astım ve diğer akciğer rahatsızlıkları, kulak ve sinüs hastalıkları, hamilelik, şeker hastalığı, panik atak örnek verilebilir. Bunlardan başka halen yan etkileri bulunan bir ilaç tedavisi altında bulunmak, son beş yıl içerisinde uyuşturucu veya alkolizme bağlı tedavi görmüş olmak da dalışa engel olabilecek rahatsızlıklardır. Bu ve benzeri rahatsızlıkların kesin olarak dalışa engel olacağı düşünülmemelidir. Bu tip rahatsızlıklara sahip dalıcı adayları için son kararı verecek olan uzman doktor olmalıdır.

Belge Sistemi:

     TSSF/CMAS temel eğitim dizgesi 6 belge seviyesinden oluşur. Bunlarda ilk üçünü oluşturan 1 yıldız, 2 yıldız ve 3 yıldız dalıcı belgelerini, eğitmen seviyesi belgeleri olan 1 yıldız, 2 yıldız ve 3 yıldız eğitmen dalıcı belgeleri izler. Bunların yanında uzmanlık belgeleri de vardır. Aday dalıcı, 1 yıldız dalıcı eğitimini başarı ile tamamlayarak 1 yıldız dalıcı kimliği almaya hak kazandığında alacağı geçici belge, duvar diploması ve kimlikle, TSSF yeterliliğini tasdik ettirmiş olur. Geçici sertifika, duvar diploması ve kimlik kartınızın yanı sıra federasyonca bastırılan ve set halinde kullanıma sunulan bir dalış kayıt defteri ile dalıcı tanıtım defterine de sahip olursunuz. Dalış kayıt defterleri gerçekleştireceğiniz dalışları birçok özelliği ile kayıt altına almanızı sağlar. Dalıcı tanıtım defteriniz de dalış hayatınız boyunca göreceğiniz her seviyedeki dalıcı kursu ile uzmanlık kursları ile ilgili kayıtları, ayrıca sağlık vizelerini gösteren bölümleri ve kişisel bilgilerinizi de bir araya getirmeyi sağlar.

Belge Yeterliliği:

     Eğitimi başarı ile tamamlayarak bir yıldız dalıcı kimliği almaya hak kazanan dalıcı, dalış ile ilgili teorik konularda bilgilenmiş, dalış donanımlarının hepsini uygun olarak kuşanıp çıkarabilen, bunları sualtında doğru olarak kullanıp dalabilen veTSSF / CMAS Bir Yıldız Dalıcı Eğitimi 5yanında en az üç yıldız dalıcı ya da bir dalış eğitmeni ile açık deniz dalışları yapmaya hazır dalıcı haline gelmiş olur. Bir yıldız dalıcının dalış derinliği sınırı ise 18 metredir. Gece dalışı yapamaz.Daha ileri seviyelerde alacağınız eğitimlerde belgelendirme dizgesi ise;

İki yıldız dalıcı:

     Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim ve belge almış olmalıdır. Açık deniz dalış deneyimi olan dalıcı ve yanında en az iki yıldız dalıcı ile birlikte en çok 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilen dalıcıdır. 18 yaşından küçükler ancak yanlarında bir üç yıldız dalıcı ile 24 mt.ye kadar dalış yapabilir. Dalış eğitmeni eşliğinde eğitim amacıyla en çok 42 metre derinliğe kadar dalış yapabilir. Gece dalışı yapabilir.

Üç yıldız dalıcı:

     Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim ve belge almış olmalıdır. Her düzeyde dalıcılara sualtında önderlik yapabilecek beceri ve deneyimi olan dalıcıdır. Önderlik yaptığı dalıcıların güvenli dalış kurallarına uygun dalış yapmalarını sağlamakla yükümlüdür. Sualtı kurtarma ve ilkyardım konularında gerekli eğitimi almıştır ve uygulayabilir. Görevli olduğu durumlarda dalışla ilgili kural dışı davranışlarda bulunanları uyarmaya ve gerekirse dalıştan alıkoymaya yetkilidir. Önderliğini yaptığı dalıcıların güvenliğinden birinci derecede sorumludur. En çok 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilir, yaptırabilir. Dalış eğitmeni eşliğinde ve eğitim amacıyla en çok 42 metreye kadar dalış yapabilir.

TSSF/CMAS Nedir?

CMAS (Confederation Mondiale Des Activites Subaquatiques )

     1959 yılında 15 ülkeden gelen sualtı sporcuları ve uzmanlarıyla Monaco'da ilk toplantı yapılmış ve kısa adı CMAS olan bu kuruluş faaliyete geçmiştir. Halen CMAS'a, 5 kıtada 83 ülkenin federasyonu bağlı bulunmaktadır. CMAS'ın amacı üye federasyonlara dalış kurallarını öğretmek, eğitim ve dalış sertifikalarında standart seviyeyi yakalayarak verilen sertifikaların üye ülkelerde kabul edilmesini sağlamaktır. Ülkemizde sualtı sporları, can kurtarma ve su kayağı federasyonu adıyla 1980 yılında kurulmuştur. İlk etapta sualtı zıpkınla balık avı ve paletli yüzme dallarında faaliyet göstermiş tasarı halinde tüplü dalış tüzük ve yönetmeliği ile amatör kulüpler için hazırlanan taslaklar ancak 1990'larda hayata geçirilebilmiştir. Günümüzde dalış merkezleri ve amatör sualtı sporları kulüplerinin yanı sıra üniversitelerde kurulmuş olan sualtı sporları kulüpleri de bilimsel araştırma ve verdikleri ileri düzeydeki eğitimlerle sualtı sporlarının ülkemizde gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.

     Jacques COUSTEAU’nun da aralarında bulunduğu 10 kişi 10 OCAK 1959 tarihinde Dünya sualtı etkinlikleri konfederasyonu ( CMAS ) ı kurdu. Üyesi olan ülke federasyonlarındaki su altı çalışmalarını standart hale getirmek ve daha da geliştirmek amacını güden CMAS’a 5 kıtada 111 ülke federasyonu bağlıdır. Ayrıca, CMAS tarafından tanınan OCC (Organisation Conventionne Cmas) / ( CMAS la anlaşmalı kuruluşlar) adı verilen çok sayıdaki dalış okulu ve merkezleriyle birlikte yüz binlerce dalıcıyı bünyesinde barındırmaktadır.

     CMAS, sportif, teknik, bilimsel, tıbbi ve doğal kültür aktivitelerinde hiç bir dini, politik, sosyal ve ırksal ayrım yapmaksızın herkese açıktır. Bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan CMAS, kendini tüm dünyada sualtı aktivitelerinin dengeli gelişimine ve dalış eğitimlerinin koordinasyonlarına adamıştır.

CMAS’ın geliri, UNESCO ve Dünya Olimpiyat Komitesine aktarılmaktadır.

Dalış disiplini olarak standarlarında aşağıda yer alan bröveler bulunmaktadır ;

Başlangıç seviyesi balıkadam

: Bir Yıldız Balıkadam

Yetişkin balıkadam

: İki Yıldız Balıkadam

Tecrübeli balıkadam

: Üç Yıldız Balıkadam

Rehber Balıkadam

: Rehber Balıkadam

Başlangıç seviyesi eğitmen

: Bir Yıldız Eğitmen

Tecrübeli eğitmen

: İki Yıldız Eğitmen

Eğitmen eğitimeni

: Üç Yıldız Eğitmen

 

TSSF - TÜRKİYE SUALTI SPORLARI FEDERASYONU

     Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu 1982 yılında kurulmuş , yakın bir tarihte özerkliğini kazanmış bir federasyon olarak Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu’ na (CMAS) üyedir . Türkiye' de dalış sektörünün eğitim ve denetim standartlarını yönetmektedir . Merkezi Ankara' da olmasına karşın İstanbul birimi tarafından idare edilmektedir. Her yıl dalış eğitimi veren eğitmenleri ve kuruşları denetleyerek yetkilendirmektedir. Türkiye' de dalış sisteminin denetlenmesinin yanı sıra Sahil güvenlik, Jandarma, Deniz Polisi, Denizcilik Müsteşarlığı gibi kurumlar ile de koordinasyonu sağlamaktadır. Dünyaca belirlenmiş yönetmelik ve standartları Türk kanun ve yönetmeliklerine uyumu için çalışmaktadır. CMAS dalış disipline ait bröve sistemlerinin basımını yapmaktadır.

     Bünyesinde ki kurullarda çalışan gönüllü ve tecrübeli arkadaşlarımız ile daha iyi şartları yaratmak için çalışmalara devam etmektedir.

Eğitmen, Rehber, Uzman Dalıcı

     Bir yıldız dalış eğitmeni: Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim almalı ve Federasyonun düzenlediği eğitmen sınavında başarılı olmalıdır. Federasyondan yetki belgesi almış bir dalış kuruluşunda kayıtlı olmak koşulu ile bir yıldız ve iki yıldız dalıcı eğitimlerini vermeye, sınavlarını yapmaya, değerlendirmeye, başarılı olanların bilgi kayıt formlarını imzalamaya yetkilidir. Öğrencilere Federasyon eğitim dizgesine uygun eğitimi en iyi biçimde vermekle yükümlüdür. Havuzda ve denizde 5 metreye kadar tanıtım dalışı yaptırabilir.

     İki yıldız dalış eğitmeni: Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim almalı ve Federasyonun düzenlediği eğitmen sınavında başarılı olmalıdır. Bir yıldız dalış eğitmenin yetkilerine ek olarak, bir dalış kuruluşu kurabilir. Üç yıldız dalıcı eğitimlerini vermeye, sınavlarını yapmaya, değerlendirmeye ve başarılı olanların bilgi kayıt formlarını imzalamaya yetkilidir. Uzman dalıcı eğitmeni eğitimine katılabilir, belge aldıklarında uzman dalıcı eğitimi verebilir. Federasyonca düzenlenen rehber dalıcı eğitimlerinde görev alabilir. Federasyon adına dalış kuruluşlarını denetlemek üzere görevlendirilebilir.

     Üç yıldız dalış eğitmeni: Federasyonun düzenlediği eğitime katılarak belge almış olmalıdır. İki yıldız eğitmenin yetkilerine ek olarak, Federasyondan yetki belgesi almış bir dalış kuruluşunda kayıtlı olmak koşulu ile bir yıldız ve iki yıldız dalış eğitmeni eğitimlerini verir. Eğitim sonunda dalış kuruluşu adına öğrencilerin adlarını sınava girebilmeleri için Federasyona bildirir. Sınavda başarılı olanların bilgi kayıt formlarını düzenler. Federasyonca düzenlenen üç yıldız eğitmen eğitimlerinde görev alabilir.

Uzman dalıcı: Federasyonun eğitim dizgesinde yer alan ve uzmanlık gerektiren konuda yetkili dalış kuruluşlarınca yapılan eğitimi başarmış ve uzman dalıcı belgesi olan dalıcıdır.

Rehber dalıcı: Federasyonun düzenlediği rehber dalıcı eğitimine katılarak belge almış olmalıdır. En az üç yıldız dalıcı belgesi olup Federasyonun rehber dalıcı eğitimini başarı ile bitirmiş dalıcılardır. Yetkili bir dalış kuruluşuna kayıtlı olarak karasularımızda dalış yapabilmeleri için yabancı uyruklu dalıcılara, teknede ya da kıyıda dalış kuruluşu adına önderlik ve gözetmenlik yapar.

     Uzman dalıcı eğitmeni: En az iki yıldız dalış eğitmeni belgesi olup Federasyonun uzman dalıcı eğitmeni belgesini almış olan dalıcılardır. Uzman dalıcı eğitmeninin yetki ve sorumlulukları Federasyonca hazırlanan yönerge ile belirlenir.

Eğitim Dizgileri

     İnsanların dalış eğitimi almak için değişik ne­denleri ve amaçları olabilir. Farklı amaç ve eğilimler, değişik dalış disiplinlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dünyadaki uygula­malara bakıldığında, başlıca yedi değişik da­lış disiplini görülür.

 

Askeri dalış disiplini

Endüstriyel ve ticari dalış disiplini

Rekreasyonel dalış disiplini

Sportif dalış disiplini

Teknik dalış disiplini

Bilimsel dalış disiplini

Serbest dalış disiplini

 

 

Profesyonel Disiplinler

     İlk iki sıradaki askeri ve endüstriyel dalışın ko­şulları rekreasyonel veya sportif disiplindeki da­lıcı profiline göre tamamen farklıdır. Profesyonelliğin ön plana çıktığı bu iki eğitim biçimi de "eleyici ve seçici" özellikler taşır. Yani "en iyi­ler kalır" felsefesi uygulanır. Çünkü askeri ya da endüstriyel dalgıçlıktaki çalışma koşulları zorludur ve yüksek riskler içerir. Görev ya da tanımlı bir iş için dalınır. Belli bir sürede işin başarıyla tamamlanması söz konusudur. Dolayısıy­la dalgıçlardan istenen, eğitim düzeyi, sağlık durumu gibi önkoşullar tamamen farklıdır, ince ve titiz bir seçim gerektirir. Ayrıca, doğal olarak eğitim programları, yoğunlaştırılmış zaman di­limleri içinde, uzun sürelerde ve katı kalıplar içinde tamamlanır.


Rekreasyonel ve Sportif Dalış

     Rekreasyonel scuba dalış eğlendirici, dinlendirici ve heyecanlandırdı yanlarıyla her yıl binlerce in­sanı kendine çeken bir etkinliktir. Eğer, sağlığınız iyi durumdaysa, yeterli ve doğru bir eğitimden geçmişseniz, bu etkinliği yıllarca kesintisiz ola­rak devam ettirmemek için hiçbir neden yoktur. Dikkat etmeniz gereken, uygun malzeme kullanmak ve kurallara uymaktır. 70'li yaşlarında bile hâlâ aktif durumda ve bu tutkusunu güvenli biçim­de sürdüren binlerce dalıcı vardır. Ancak 40 ya­şın üzerindeki dalıcıların, yılda en az bir kez doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Rekreasyonel ve sportif dalış için, askeri ve en­düstriyel dalışlarda olduğu gibi kişiyi çok zor ko­şullara hazırlayan ve kent yaşamının gerçekleriy­le pek alakası olmayan önkoşullara gerek yoktur. Zaman esaslı değil performans esaslı eğitim ilke­si vardır. Öğrenci ile bir beceriyi ya da bilgiyi ta­mamlayıncaya kadar uğraşılır, beceriyi tamamla­dığı an bir sonraki beceriye geçilir. Dalıcı adayı­nın sağlaması gereken önkoşullar, bedensel ve akli düzeyi vasat bir insana göre düşünülmüştür. Genellikle, müfredat orta öğretim seviyesine gö­re ayarlanmıştır. Eğitim programları, birbirleri­ne farklı zaman dilimleri içinde eklenebilen mo­düllerden (bölümlerden) oluşmuştur, istenen sağ­lık önkoşulları daha esnektir. Herhangi bir dok­tor, dalış merkezinin size sağlayacağı bir tıbbi talimat (sağlık durumunuz hakkında tutulan ka­yıt] rehberliğinde scuba dalış için uygun olup olmadığınız hakkında fikir sahibi olabilir. Eğer, bu yaklaşım sizi tatmin etmiyorsa ya da dokto­runuz bazı noktaların üzerinden gidilmesi ge­rektiğine inanıyorsa, o zaman uzmanlık alanı sualtı hekimliği olan bir doktora ya da kuruma başvurmanız gerekecektir. Bu konuda ülkemiz­deki uzman kurum, İ.Ü. Tıp Fakültesi bünyesin­deki Deniz ve Sualtı Hekimliği Anabilim Dalı'na bağlı merkezlerdir. Birkaç gününüzü bu iş için ayırıp, belli bir ücret karşılığı baştan aşağı, özellikle bu amaçla muayene ve kontrolden ge­çebilir ve sağlığınız uygunsa gönül rahatlığı ile "kişinin sağlık durumu bakımından scuba dalış yapmasında sakınca yoktur," raporunu alabilir­siniz. Donanma ve endüstriyel dalış merkezleri, bunu genellikle kendi bünyelerindeki uzman fiz­yologlar aracılığıyla yaparlar. Rekreasyonel ve sportif dalıcılık, aynı dalış disi­plini içerisinde yer alan iki aktivitedir. Ancak, sportif dalıcılar, diğerlerine göre daha sık dalış yaparlar. Rekreasyonel dalıcılık için derinlik limiti 30 metre iken, sportif dalıcılıkta bu limit 40 metredir.


Teknik ve Bilimsel Dalış

    Teknik dalış disiplini ise belli bir eğitim dozajını almış, yeterli deneyime sahip, uygun ve tam donanımlı aktif sportif dalıcıların, gerektiğinde endüstriyel bazı teknikleri ve ekipmanı da kulla­narak genellikle araştırma ve keşif amaçlı dalış etkinliklerini kapsar. Teknik dalıcılık, tüm dünya­daki dalış camiasının ancak binde beşi tarafın­dan uygulanan bir disiplindir. Küçük, ama elit bir gruba mensup olan teknik dalıcılarda yüksek bir malî kararlılık ve konuya adanmışlık ilkesi istenir. Teknik dalıcılık için gerek­çeniz kişisel ya da bilimsel nedenler olabilir.

      Eğer, amacınız bi­limsel ve akademik konulardaki çalışmalarınıza destek olacak ek beceri elde etmekse, bu disipline Bilimsel Dalıcılık Disiplini denir. Bilimsel amaçlı dalışlar, çoğunlukla teknik dalıcılar tarafından ger­çekleştirilir.

Serbest (Nefesli) Dalış

     Ek bir hava kaynağı kullanılmadan, nefes tut­ularak yapılan dalıştır. Gözlük, palet, şnorkel (başınızı kaldırmadan nefes alıp vermeye yara­yan ergonomik boru) ve/veya ek olarak bir da­lış giysisi ve ağırlık sisteminden oluşan ABC da­lış donatısını kullanarak serbest dalış yapılabi­lir. Sportif performansın en çok öne çıktığı da­lış şekli olan serbest dalış, ayrı bir disiplin ve zevk olup, scuba dalış öncesi kişiye önemli deneyimler kazandırır ve suya, sualtına yatkınlık yaratır. En yaygın dalış şekli olan serbest dalış, sanılanın aksine, ciddi eğitim isteyen bir aktivi­tedir. Nefesin fazla tutulup, vücut limitinin zor­lanması, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Serbest dalış, hafif bir ekipmanla, dalıcıya do­ğa ve denizle daha uzun süreler kaynaşma im­kânı verdiği ve de bazı fizyolojik problemleri en aza indirdiği için pek çok dalıcı tarafından ayrıca sürdürülen bir etkinlik iken, bazıları için başlı başına bir tutkudur. Serbest dalış disiplini içinde, fotoğrafçılık, zıpkınla balık avcılığı, uzun mesafeli yüzme, derin dalış denemeleri, sualtı rugby'si ve diğer bazı konularda faaliyet gösterebilirsiniz. Birçoğumuz, tatillerimizde ba­sit bir gözlük ve paletle, kıyıda kayaların ara­sında dolaşan balıkların peşinde koşmuşuzdur. Uzun yıllar serbest dalış yapan kişilerin, scuba dalış eğitimlerini hiç zorlanmadan ve kısa süre­de tamamladıkları bir gerçektir. Önceki yıllar­da, dalıcılara nefes tutma alışkanlığı verdiği için serbest dalışın scuba dalışa uygun bir alt­yapı oluşturmadığı savunulmuştur. Ancak, günü­müzde geçerli olan hemen tüm dalış eğitimi sis­temleri, serbest dalışın dalıcının performans ve becerilerini arttırdığı konusunda hemfikirdir. Serbest dalışın, scuba dalıcılığı için iyi bir si­gorta olduğu söylenebilir. Buna karşılık serbest dalış, scuba dalış öğrenmek için bir ön şart de­ğildir. Birçok eğitim sistemi serbest dalışı, seçmeli olarak ya da ayrı bir kurs olarak meraklısına öğret­mektedir.


Rekreasyonel dalış eğitimi

     Rekreasyonel ve sportif scuba temel eğitim sis­teminde şu aşamalar­dan geçmek gereklidir.

     Sağlık muayenesi ve tıbbi yeterlik: Dalış eğitmenizin, size sağlayacağı bir sağlık for­munu hazırlamanız gerekir. Bu formun bir yüzünde sağlık geçmişiniz ve bugünkü durumunuz hakkındaki beyanlarınız yer alır. For­mun diğer bölümünde ise doktorunuzun özel­likle inceleyeceği konuları içeren bir yönerge ve doldurup imzalayacağı boşluklar bulunur. Başlamadan önce bu belgeyi ve diğer kayıtla ilgili dokümanları tamamlayıp eğitmeninize vermek zorundasınız.
Su becerileri ve suya yatkınlık testleri: Belli bir mesafeyi belli bir sürede yüzebilmek, suda belli bir süre kalabilmek gibi.

Teorik eğitim: 10–12 saat
Pratik eğitim: 2 – 4 gün

Sığ su eğitimi, havuz ya da benzer koşulları sağ­layan deniz ortamında gerçekleştirilir. Tatile denk gelmiyorsa, şehir merkezinde bir havuzda yapılabilir. Dalış merkezinde açık su eğitimleri ile ardışık olarak da tamamlanabilir
Açık su eğitimi, yani deniz dalışları, hafta sonu ya da sığ su eğitimiyle birlikte ardışık biçimde yapılabilir.

     Değerlendirme ve sınavlar: Sınıf çalışmala­rında, dalıcı adayı kendine verilen kitaptan dersi­ni okumuş olarak gelir. Bölüm sonundaki alıştır­maları çözer ve gerekirse bunları eğitmeniyle gözden geçirir. Eğitmen, görsel ve işitsel eğitim elemanlarını da kullanarak dersin öğrenciye mut­laka verilmesi gereken ana hatlarını anlatır. Her bölüm sonunda bir küçük ara sınav yapılır ve bu sınavlar hep birlikte sınıfça değerlendirilir, tartışı­lır. Daha sonra öğrenciye, pratik için havuzda ya da benzer koşullardaki bir suda temel beceriler verilir. Eğitmen gerekli görür ise, bu becerileri su­ya girmeden önce karada yaptırabilir. Öğrenci neler öğreneceği ve bunların gerçek dalışla olan ilişkileri ve becerilerin gerekçeleri hakkında, suya girmeden önce aydınlatılmış olmalıdır. Buna, da­lış öncesi öz sunuş denir. Daha sonra öğrenci, ko­şullara uygun bir teknikle suya sokularak scuba dalışla tanıştırılır, sualtında ilk nefesler alınır. Öğ­renci rahatlayana kadar beklenir, daha sonrada eğitmen, oldukça ağır hareketlerle ve 'abartılı görsel' biçimde öğrencilere becerileri gösterir ve birkaç kez tekrarlar. Rekreasyonel amaç­lı profesyonel eği­timde eleyici mantık söz konusu değildir. Eğitmen, diğer öğ­rencilerin güvenliği­ni ve konforunu zedelemeden, beceri tam ve doğru ola­rak yapılana kadar öğrenciyle ilgilenir. Sığ su çalışmaları bi­tince öğrenciler, öğ­rendikleri becerileri gerçek deniz koşullarında bizzat dalarak ve sualtı gezintileri yaparak uygu­lama olanağı bulurlar. Bazı beceriler, bu kez da­lış ortamında ve eğitmenlerin gözetiminde tekrar­lanır. Öğrencilerin performansı tekrar gözlemle­nir. Bu arada yalnızca sualtında değil, su yüze­yinde de bazı önemli beceriler öğretilir ve uygu­laması yaptırılır. Yüzey çalışmaları oldukça önemlidir. Çünkü eldeki kaza verilerine göre bir­çok acil durum, sanılanın aksine yüzeyde meyda­na gelmiştir. Dalışlar tamamlanınca eğitmen, öğ­rencilerinin performans durumları hakkında grup olarak onları aydınlatır. Düzeltilmesi gereken noktalar ve nasıl düzeltileceği vurgulanır. Tüm da­lışlar tamamlanınca öğrenci, kursu bitiriş sınavı (final sınavı) verir. Başarılı olması durumunda eğitmeninden ya da bağlı bulunduğu kurumdan sertifikasını alır. Asıl dalış yeterlik belgesi gelene kadar öğrenciye geçici bir belge de verilebilir.
Rekreasyonel dalış eğitimi almadan önce, herhan­gi bir dalış merkezinde bir eğitmen gözetiminde 'Deneme ve Tanıma Dalışı' yaparak bu iş için uy­gun olup olmadığınız hakkında bir karara vara­bilirsiniz. Eğer bu işten hoşlanırsanız, aynı mer­kezde ya da başka bir yetkili merkezde kursunu­za başlayabilirsiniz.