DALIŞ GÜVENLİĞİ 

Hazırlık :

1.         Dalış için sağlığınızı ve kondisyonunuzu koruyun. Sağlıklı besinler tüketin, düzenli egzersiz yapın ve yeterince dinlenin.

2.         Sizi tıbbi bakımdan geçirmiş bir doktordan dalış için onay alın ve iki senede bir tekrarlayın.

3.         İlk yardım ve suni solunum eğitimi alın(CPR).

4.         Dalabildiğiniz sıklıkta dalarak  ve dalış eğitiminizi devam ettirerek dalış becerinizi koruyun.

5.         Yeni dalış koşulları, aktiviteleri ve bölgeleriyle ilgili bilgi alın. Yeni ve bilmediğiniz bir bölgede dalış planlarken bir Yerel Dalışı Keşif tecrübesine katılın. Bazı özel aktiviteler için ilave eğitim almanız gerektiğini unutmayın.

6.         Her zaman için koşulların ve bölgenin gerektirdiği ekipmanı kullanın ve bunlara sahip olun.

7.         Ekipmanınızın her sene veya kullanım talimatında belirtilen şekilde bakımını yaptırın. Tüplerin belirtilen aralıklarla görsel ve basınç testlerini yaptırın. Ekipmanlarınızı iyi koşullarda tutun ve dalışlardan önce kontrol edin.

8.         Tüplerinizi sadece bilinen dolum istasyonlarında saf, kuru ve basınçlı havayla doldurun.

 

Dalış Öncesi :

1.         Sadece fiziksel  ve zihinsel olarak kendinizi iyi hissettiğiniz zaman dalın. Dalışla ilgili özgüveniniz olması gerekir. Dalışın ve aktivitelerinin kapasiteniz dahilinde olduğundan emin olun. Unutmayın, dalış eğlence olması gereken bir aktivitedir. Eğer emniyetli ve eğlenceli olacağını düşünmüyorsanız o dalışı yapmayın.

2.         Dalış sitesini tanıyın. Koşulları değerlendirin ve olası tehlikeleri araştırın.

3.         Dalıştan önce hava durumunu kontrol edin. Beklenen ve var olan dalış koşullarını kontrol edin ve koşulların sadece tecrübelerinizden daha iyi eğitiminizin limitleri içinde olduğu durumlarda dalın. Kötü koşullarda dalmayın.

4.         Dalıştan hemen önce veya sonra alkol, sigara veya tehlikeli ilaçlardan uzak durun.

5.         Dalışınızı arkadaşınızla birlikte planlayın. Hedefler, yön, derinlik ve zaman limitleri üstünde anlaşın. Sualtı iletişimi, acil durum prosedürlerini ve ayrılırsanız ne yapacağınızı gözden geçirin.

6.         Her zaman dekosuz dalışlar planlayın. Sportif dalış planlayıcısına bakın ve her zaman emniyet payı bırakın. SDP' nin veya bilgisayarın sınır limitlerinde dalmayın. Dalışlarınıza günün en derin dalışından başlayın. Acil durum dekosunun nasıl yapıldığını bilin ancak bunu gerektirecek dalışlardan kaçının. Mümkünse her zaman emniyet beklemesini yapın. 

7.         Hem kendi hem de arkadaşınızın ekipmanını kontrol edin. Birbirinizin ekipmanını nasıl kullanacağınızı bilin. Her zaman dalış öncesi emniyet kontrolü yapın.

8.         Acil durumlar için hazırlıklı olun. Herhangi bir durum için yerel acil servis temas numara ve bilgileri elinizin altında bulunsun.

 

Dalış :

1.         Nötr yüzerlik için doğru ağırlık kullanın. Yüzerliliğinizi su üstünde kontrol edin ve aşırı ağırlıktan kaçının. Eğer yüzerliliğinizi tam dolu bir tüple kontrol ediyorsanız, kullandığınız havanın yerini alacak kadar fazladan ağırlık ekleyin (genellikle tek bir tüp için 2.5 kg/5 lbs).

2.     Her zaman uygun bir yüzerlik kontrol cihazı kullanın (YKC). Yüzerliğinizi düzenlemek için bir yüzerlik kontrol cihazı kullanın. Kendi ve su ortamının menfaati için nötr yüzerlikli kalarak diple temastan kaçının. Yeterli derecede pozitif yüzerlik kazanmak için yüzeyde mutlaka YKC'nizi şişirin.

3.         Uygun dalış bayrağı yerleştirerek onun yakınlarında kalın.

4.         Dalışlara akıntıya karşı başlayın ve/veya dalış sırasında akıntının etkilerini dikkate alın. Dalışınızı çıkış noktasına ulaşmak için akıntıyla boğuşmanıza gerek kalmayacak şekilde planlayın.

5.         Alçalma esnasında basınca karşı zamanında ve sıkça eşitleme yapın. Eğer bir hava boşluğunda rahatsızlık hissediyorsanız rahatsızlık kayboluncaya kadar yükselin, eşitleyin ve dalışa devam edin. Eğer eşitleyemiyorsanız dalışı iptal edin.

6.         Dalışın tamamında arkadaşınızla birlikte kalın. Kazara ayrılırsanız nasıl bir araya geleceğinizi bilin.

2.         Yeni bir dalıcı olarak derinliğinizi 18 metre/60 feet veya daha sığ bir derinlikte sınırlayın. Unutmayın, 18 metre/60 feet yeni dalıcılar için tavdiye edilen derinlik limitidir. Daha sığ dalışlar size daha uzun süreli bir hava sağlar, dip zamanınızı arttırır ve vurgun riskini azaltır.

7.         Zıpkınlar tehlikeli silahlardır. Bu ortamda dalmayın yada uzağında dalış yapın. 

8.         Tanımadığınız su bitkileri ve hayvanlarıyla temestan kaçınınız.

9.         Olası problemler için hazır olun ve bunlardan kaçının. Su altındayken ekipmanlarınızı ve özellikle de geyçlerinizi sıkça kontrol edin (derinlik geyci, zamanlama cihazı ve sualtı basınç göstergesi, pusula ve dalış bilgisayarı).

10.         Sudan tüpünüzde en az 50 bar veya dalış planı koşulları zor ve fazladan önlem gerektiriyorsa daha fazla hava bulunacak şekilde çıkın.

11.         Bir ritminiz olsun. Aşırı tükenme nefessiz kalmaktan kaçının. Eğer nefessiz kalırsanız; durun, dinlenin ve devam etmeden önce kendinize gelin.

12.         Doğru nefes alın yavaşça, derin ve sürekli. Tüplü dalış yaparken asla nefesinizi tutmayın. Regülatörün ağzınızda olmadığı her an sürekli ve yavaş nefes verin.

13.         Acil bir durumda; durun, düşünün, kontrolü sağlayın ve ondan sonra harekete geçin. Eğitiminize dayalı olarak hareket edin temel içgüdülerinize göre değil.

14.         Doğru ve dikkatli yükselin. Yükselme esnasında yukarı doğru uzanın ve bakın. Yukarı doğru dakikada 18 metre/60 feetten daha hızlı çıkmayın. Mümkünse her 5 metre/15 feette üç dakikalık bir emniyet beklemesi planlayın. Yukarı doğru çıkarken tekne sesine dikkat edin ve çıkar çıkmaz pozitif yüzerlik sağlayın. Emniyetli bir dalıcı olun. Her dalıştan yavaşça yükselin.

15.         Yorgun veya üşümüşseniz dalışa son verin. Kendinizi aşırı zorlamayın.

16.         Sualtında planınıza sağdık kalın. Bir dalış planını su altında revize etmeyin.

17.         Var olan üstü kapalı alan için yeterli eğitiminiz ve ekipmanınızın olmadığı durumlarda üstü kapalı dalış alanlarından uzak kalın.

 

Genel Dalış Güvenlik Pratikleri:

 

1.         Aktif bir dalıcı olun. Yeterliliğinizi korumak için sıkca dalın.

2.         Tecrübe ve kabiliyetlerinizi güvenli koşullar altında gerçekleştirin.

3.         Bir dalış logu bulundurun. Bu eğitim ve tecrübelerinizin kaydını tutar ve ilerdeki dalışlar için değerli bir referanstır.

4.         Eğitimsiz kimselere ekipmanınızı ödünç vermeyin. Hiçbir zaman bir başkasına dalış öğretmeye yeltenmeyin. Dalış öğretmek özel eğitim ve beceri gerektirir. Eğitimi, eğitilmiş profesyonellere bırakın.

Dalış eğitiminize devam edin. Unutmayın ki iyi bir dalıcı hiçbir zaman öğrenmeyi bırakmaz.