HAVA TÜKETİMİ İPUÇLARI 

Pşşt!! 50 bar hava daha istermisin

Bu güne kadar aynı seviyede olsun olmasın birbirleri ile hava tüketimi konusunda yarış halinde olan, tükettikleri havayı diğerleri ile karşılaştırmaktan garip bir zevk duymayan hiç bir dalgıca rastlamadım. Görülen o ki bu konu bazen sıkılıp utanmalara bezen de övünmelere sebep olmaktadır.
Bu konudaki esas nokta herkesçe de kabul edilebileceği gibi bütün dalıcıların hava tüketimi konusunda kendilerini geliştirmek istemeleridir. Her ne kadar scuba’yı yarışma amaçlı bir spor olarak kabul etmesek de bu noktada scuba’nın yarışma dünyası içinde kendimizi bulmaktayız.
Peki bunu nasıl yapacaksınız.? 
Bu özenilen alışkanlığı bir çırpıda hem de çok az bir emek sarf ederek nasıl kazanacaksınız?Pipin’in (Francisco "Pipin" Ferreras – dünya rekortmeni 162.m) DNA bağlarının genetik olarak size kodlanması ile mi?
İlk iki sorunun cevabı gayet kolay. Üçüncü sorunun cevabı ise bence evet. Çünkü yakın bir gelecekte DNA implantasyonunu yapmak mümkün olacak.
Su altında soluma tüm dalıcıların öğrenmesi ve sürekli pratik yapması gereken bir maharet. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi olacağınız da bir ayrı gerçek. İşte size bu becerinizi geliştirmenize yarayacak ve hava sarfiyatınızı en az %25 azaltacak öneriler:


1: Dalıştan Önce RAHATLA


Evet! Dalıştan hemen önce birçoğumuz stres altına gireriz ve tüm iyi alışkanlıklarımız ve eğitimlerimiz pencereden uçup gider. nabızımız bağırmaya tansiyonumuz tepinmeye başlamıştır. 

Donanımınızı kuşanın ve bekleyin. Gözlerinizi bir dakikalığına kapatın ve suya girişi ve alçalmayı hayal edin. Derin dalıcılar yıllardan beri bu tekniği kullanırlar. Bu ara size donanımınızı kuşandıktan sonra tansiyonunuzu düşürmeye olanak verir. Aynı zamanda rahatlamanız, zihninizi toparlamanız ve nefesinizi tekrar kontrol altına almanız için de bu bir şanstır.


2: Alçalmaya Başlamadan Bekleyin


Suya girdiğiniz anda adrenalin tekrar pompalanmaya başlamıştır. Durun ve bekleyin maskenizi çıkartıp regülâtörünüzü ağzınıza alınız. Yüzünüzü suyun içine sokarak maskesiz olarak soluyunuz. Suyun yüzünüzde yaratacağı şok ya da tropikal sulardaki dalışınızda suyun yüzünüzde yaratacağı keyifli duygu nabzınızı normale çevirecek ve nefesinizi tekrar düzene koyacaktır. Bu uygulamayı alçalma öncesinde sadece bir dakikalığına yapmak size en az beş dakikalık fazla dip zamanı verecektir. Neden mi?
Çünkü rahatladınız ve vücudunuz kendini yeni çevre şartlarına ayarlayacak zamanı buldu.


3: Ayarla Ve Rahatla


Dibe indiğinizde, eğer müsait ise çevrenizdeki canlı yapıya zarar vermemeye özen göstererek dizlerinizin üzerine çökünüz. Kendinize bir dakika daha veriniz. Malzemelerinizi bir kez daha kontrol ediniz ve çevrenize oriyente olunuz. Bu sizin ve dalış eşinizin kuşanma problemlerinizi halletmenize de yardımcı olacak bir fasıla olacaktır.
Tip #4: Yavaş Olun
Burada bahsettiğim palet basmanız değil. Bu maddedeki konumuz soluk alıp vermeniz. Yavaş ve derin ve düzenli nefes almaya konsantre olunuz.

 

5: Eğlence Ve Avantaja Palet Basmak

 

Sizi hayal kırıklığına uğratacağım için üzgünüm ama paletin avantajı yüksek teknolojilerle imalatından gelmez. Ancak bir dalgıç olarak bizler bir avantaj yakalayabiliriz.( daha fazla dip zamanı daha az hava sarfiyatı)
Bir dahaki dalışınızı yanında video kamerası olan biriyle beraber yapınız ve bu kişi siz farkında olmadan paletlemenizi görüntülesin ve bu görüntüleri bir profesyonel ile seyrederek onun fikirlerini alın. Yâda güvendiğiniz ve inandığınız birinden sizi su altında palet basarken. Gözlemleyip fikirlerini söylemesini isteyin. Unutmayın palet kalçadan vurulur kalpten değil!!
Size uygun paletler kullanın ve daima su içinde ufka paralel kalmaya çalışın.(büyük paletler her zaman en iyisi değildir.) Bir öneri olarak kurbağalama stilinde palet vurun ve kayın. Bu çok daha sakin ve uygun bir yöntemdir.

 

6: Ellerinizi Vücudunuzdan Ayırmayı 


Bir eğitmen olarak ne söylersem söyleyeyim her zaman elleri ile yüzmeye çalışan dalgıçlara rastlayacaksınız. Bıu su altında hareket edebilmek için en etkisiz yöntemlerden birsidir. Sizi aşırı derecede yavaşlatır ve siz vücudunuzla uğraşırken etkili bir şekilde hava sarfiyatınızın artmasına neden olur. Elerinizi göğüsünüz üzerinde bir araya getiriniz. Sakin düşünün ve bilinçli hareket ediniz.
 

7: Hayat Bir Sürtünmedir.

 

Ekipmanlarınızın su altında sizi yavaşlatmadığından emin olunuz. Dalış ekipmanlarınızı nasıl yerleştirip düzenleyerek kuşandığınıza dikkat ediniz. Kendinize gerekli olan ekipmanlarla mı dalıyorsunuz yoksa başkalarını etkilemek için bir dünya gereksiz aksesuarı mı kuşandınız. Güvenlik ile aksesuar arasında ciddi bir farklılık vardır. 

Tıpkı Formula 1 arabalarında olduğu gibi size sürtünme (drag) yaratacak her şeyi belli bir şekilde bir araya getirerek vücudunuzun su altında oluşturacağı sürtünme kuvvetini azaltınız. Aksesuarlarınız sizden sağa sola sarkar durumda olmasın

 

8: Tost Kadar Ilık


Hepimiz ılık ve rahat bir ortamda gayet iyi faaliyet gösterebiliriz. Dalış faaliyetimizde de bu şart bir farklılık göstermez. Kendimiz için uygulayacağımız termal koruma hem vücudumuz hem de zihnimiz için rahatlık demektir. Gövde ve eklemlerimizin ılık muhafaza etmeye azami dikkat göstermeliyiz. Suyun hava nazaran 25 kat daha hızlı bir şekilde ısıyı ilettiğini unutmayınız.

 

9: Bilgi Ve Eğitim


Bütün dalış okulları ve eğitmenler size daha fazla kursa katılmanız için teklifte bulunurlar. Bu onlar için daha fazla para anlamına gelmektedir. Ancak dalgıç söylentilerine göre de ne kadar çok dalış yaparsanız o kadar iyi olacağınız söylenmektedir. YANLIŞ!!
Kazanılmış kötü alışkanlıklar ve tekniklerle dalışınızı ilerletmeniz ve hava sarfiyatınızı azaltmanız mümkün değildir.
Deneyimli bir eğitmenler eğitim için harcanan para doğru harcanmıştır. Harcadığınız havanın ne kadar olduğunu bilmek ve bunu kayıt altında bulundurmak sizi ne kadar ilerleme kaydettiğiniz ve performansınızı ne kadar geliştirdiğiniz konusunda haberdar edecektir.

 

10: Tankı Yarı Dolu Getirene İndirim Yok


Dalış bir yarışma değildir. Dalış eşinize göre daha az hava harcadığınızı gösteren ne bir sertifika ne de bir rozet mevcuttur. Ne araba kiralama şirketleri nede dalış okulları tankı yarı dolu iade ettiniz diye sizlere indirimde bulunmazlar.

Bu durumda en çok dikkate alınan şey sizin bu aktivitede ne kadar eğlendiğiniz ve emniyetli dalıp dalmadığınızdır.

Dalış bir eğlence sporudur. Keyfinize bakın ve havanızı etkili bir şekilde kullanmayı öğrenin.

Yukarıda verdiğimiz ipuçlarını bir dahaki dalışınızda uygulamaya başlayın. Hava tüketiminizdeki ilerlemeyi göreceksiniz. Hava tüketimini düzenlemek için en önemli kural gevşeyin ve eğlenmeyi düşünün.


GÜVENLİ DALIŞLAR

Dr. Scuba Article: Malcolm James
Çeviri: Bahattin MEMİŞOĞLU